+31 (0)78 613 46 97 | info@vdmijle.nl

28
apr

Portland Stone

Portland StonePortlandsteen is een witte zandhoudende kalksteen die in twee groeven gewonnen wordt op het schiereiland Isle of Portland in het graafschap Dorset in Engeland. De steen is afgezet in het Jura.

Omdat de zeer weervaste fijne kalksteen in alle richtingen goed te bewerken is, door het ontbreken van een duidelijk groefleger, werd deze steen door Engelse steenhouwers ook wel ‘freestone’ genoemd.

Portlandsteen is in het verleden niet vaak in Nederland toegepast. De hekpijlers van het Sint-Jacobsgasthuis in Schiedam uit 1787 zijn van portlandsteen, en bij de restauratie van de Sint-Laurenskerk in Rotterdam is veel portlandsteen gebruikt. Recenter is voor de Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch veel portlandsteen whitbed verwerkt; ook zijn de beelden van Hildo Krop aan het Hoofdbureau van politie aan de Marnixstraat in Amsterdam gekopieerd in portlandsteen (basebed).

Veel beroemde gebouwen zijn opgetrokken in portlandsteen, vooral in het Verenigd Koninkrijk, zoals St Paul’s Cathedral, het Dominion Theatre en Buckingham Palace in Londen, maar ook in Amerika is het veel toegepast, bijvoorbeeld in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York en het Pentagon.