+31 (0)78 613 46 97 | info@vdmijle.nl

23
apr

Bentheimer Zandsteen

Bentheimer ZandsteenDe natuursteen Bentheimer is een zuivere en relatief stevige zandsteen met een gelijkmatige structuur, die zich voor vele doeleinden leent. De steen heeft aanvankelijk een licht geelbruine kleur, die later door verwering steeds donkerder wordt.

Bentheimer zandsteen werd gewonnen in steengroeves in de Graafschap Bentheim in Duitsland en werd daar aangeduid als “Bentheimer Gold”. De eerste vermelding van zandsteenwinning dateert uit ca. 1250 en betreft groeven in Gildehaus. Op het hoogtepunt van de productie en handel rond 1600 waren er negen steengroeven in bedrijf. De grootste lag tussen Bad Bentheim en Schüttorf.

De Bentheimer zandsteen werd eeuwenlang verhandeld naar het Münsterland, naar Oost-Friesland en naar Nederland. Door de hoge kosten van het vervoer werd Bentheimer zandsteen voornamelijk toegepast in belangrijke gebouwen zoals stadhuis Paleis op de Dam en de Haarlemmerpoort te Amsterdam. Ook de sokkel van het Vrijheidsbeeld in New York is gemaakt van Bentheimer zandsteen.

Natuursteenbedrijf Van der Mijle levert Bentheimer Zandsteen voor verschillende doeleinden, zowel restauratie als nieuwe toepassingen. Informeert u gerust naar de verschillende mogelijkheden of vraag een vrijblijvend offerte bij ons op.